Nya HIL-riggar på väg till marknaden! 

Labbet på Infotiv sjuder av liv! Tre HIL-testriggar (Hardware-in-the-loop) är på väg att få se dagens ljus och monteringsarbetet pågår för fullt.

Vi fångade Tommy Jansson, Jacob Lundkvist och Lisa Malis inne i labbet och passade på att ställa några snabba frågor till dem.

Tommy är projektledare och även ansvarig för inköp och design i HIL-projektet.

Vad är viktigast just nu?

– Att inte blanda ihop siffrorna när vi monterar kablarna. Men om vi gör det så upptäcker vi det ändå i ett senare skede, för vi testar självklart testriggen innan leverans, säger Tommy med ett leende. 

Hur testar man en testrigg? 

– Man spänningssätter riggen och mäter med en multimeter. Vid behov gör vi även funktionstester.

Vart ska riggarna levereras?

– De ska ut till marina och industriella tillämpningar. De här riggarna simulerar motorer i stället för att köra dem på riktigt. Fördelar med en simulerad testmiljö är snabbare mjukvaruutveckling, där kalibrering och testning kan utförts tidigare i utvecklingsarbetet. Mindre underhåll, användarvänligt och miljön i fokus.

Hur lång tid tar det att bygga en HIL-rigg av den här typen? 

– Ungefär två månader. Men nu gör vi tre samtidigt, så det går nog på tre månader. Det är första gången vi bygger tre samtidigt, vilket också visar vilket stort förtroende vår kund visar oss. 

Hur många riggar av den här typen har Infotiv byggt?

– Drygt 20 stycken

Varför väljer kunden riggar från Infotiv?

– Vi bygger ju unika testsystem och specialdesignat utifrån kundernas behov. Andra aktörer i branschen levererar mer massproducerade testriggar. Hos Infotiv får kunden precis det de vill ha. 

Vad är vinsten med en skräddarsydd testrigg?

– Vi gör ju alla anpassningar här. Köper man en rigg "of the shelf" så får ju kunden göra alla anpassningar själv. 

Hur tar kunden emot projektet från er? Har de egen kompetens att kunna ta över testriggarna från er?

– Just i det här caset så har kunden egen kompetens. Det är inte det första systemet de tar emot. Men hos andra kunder driftsätter vi systemen.

Vilka är det som oftast köper den här typen av testriggar?

– Det är mest fordonsbranschen, men vi arbetar även med andra industrier som till exempel jordbruksindustrin och tillverkningsindustrin. Generellt kan man säga att vi levererar till alla som arbetar med inbyggda system. 

Och där lämnar vi Tommy, Jacob och Lisa bland kablar och multimetrar i labbet. Tack alla tre för en spännande inblick i hur en HIL-testrigg kommer till! 

asdf