Utbildningsrigg

RIGG FÖR UTBILDNING GER SÄKER ÖVNING FÖR MEKANIKER AV ELFORDON

Marknaden för elektriska fordon växer rekordsnabbt, och i kölvattnet uppstår en stor brist på certifierade fordonstekniker. 

En analys visar att det bara i Storbritannien kommer att saknas 30 000 certifierade elfordonstekniker år 2035. Liknande siffor återfinns i samtliga länder som satsar på att elektrifiera transporter. 

AdaptFuture har utvecklat en portabel utbildningsrigg som kan vara en del av lösningen. Riggen  skickar ut riktig spänning men nästan ingen ström. En enkel men briljant idé som gör det möjligt att träna service på elfordon utan risk för liv och hälsa. 

Utbildningsrigg

Behändig och smart lösning

RYMS I VÄSKA

Riggen ryms i en väska som lätt får plats i baksätet på en personbil eller på ett konferensbord, vilket betyder att utbildare kan ta sig till de som behöver utbildas, i stället för tvärtom. Plötsligt blir utbildning – och i förlängningen även certifiering – både tillgängligare och mindre kostsamt. 

BEHÄNDIG STYRENHET

Riggens ”hjärna” är en mycket behändig styrenhet, helt digital, utan switchar eller knappar och styrs via en app. Styrenheten är konstruerad så att den även kan integreras i vilket riktigt fordon som helst. Det betyder att träningen blir visuellt och känslomässigt mycket lik ”skarpt läge”. 

Infotiv ställde de frågor som behövdes, utförde det arbete som behövdes och lämnade rapport när det behövdes.

Niclas Ericsson, Adapt Future
Utbildningsrigg

Teknisk validering

Infotiv har haft flera roller i projektet: dels inom teknisk validering, dels med att skapa den information som används vid certifieringstillfällena.

Magnus de Canesie på Infotiv beskriver ett samarbete som fungerat väldigt bra, där Infotiv bidragit genom att validera utbildningsriggens funktionalitet så att den ska motsvara systemen i ett verkligt eldrivet fordon.

Gedigen erfarenhet av validering

– AdaptFuture har en klar målsättning och produkten har en teknisk tyngd som passar Infotiv väl. Vår styrka i sammanhanget är gedigen kunskap om och erfarenhet av riktiga elfordon, olika arbetssätt, felsökning, service och säkerhet. Att valideringen är riktigt gjord är ett tungt argument för att övertyga partners och kunder att använda produkten. Vi ser förstås även fram mot att vara delaktiga i vidareutvecklingen, säger Magnus.

Ryms i väska  Riggen ryms i en väska som lätt får plats i baksätet på en personbil eller på ett konferensbord, vilket betyder att utbildare kan ta sig till de som behöver utbildas, i stället för tvärtom. Plötsligt blir utbildning – och i förlängningen även certifiering – både tillgängligare och mindre kostsamt.   Behändig styrenhet  Riggens ”hjärna” är en mycket behändig styrenhet, helt digital, utan switchar eller knappar och styrs via en app. Styrenheten är konstruerad så att den även kan integreras i vil

Informations-design 
och lärande

Infotivs Malin Wranå har arbetat fram de kommunikations- och informationsmaterial som behövs i samband med utbildning och certifiering. Hennes långa erfarenhet inom teknikinformation har spelat en central roll i denna del av projektet. 

Grepp om tonalitet och tekniska standarder

– Språklig tonalitet är viktigt, liksom instudering av de tekniska standarder som finns. Resultatet är utformningen av frågorna till certifieringsprovet och kommunikationsmaterial för att instruera och utbilda de som genomför certifieringsprovet.

Infotiv har dessutom stått bakom AdaptFuture och stöttat i dialogerna med RISE och med branschen i stort. För en relativt ny aktör som AdaptFuture är det viktigt att ha stabila och lojala samarbetspartners. 

– Att AdaptFuture väljer att anlita oss för fler delar av projektet är ett gott betyg på samarbetet, säger Malin.

Infotiv har rätt kompetens och kan förhålla sig opartiskt. De gjorde på ett väldigt ärligt sätt en analys av att riggen fungerar optimalt. Det gick bra!

Niclas Ericsson, Adapt Future
Tre män och en kvinna står bakom två utbildningsriggar. De ser glada ut.

Infotiv opartiska och med rätt kompetens

AdaptFuture ville ha en second opinion från en oberoende part för att säkerställa att riggens komponenter och funktioner är optimalt konfigurerade. Valet föll på Infotiv, av flera olika skäl.

– Infotiv har rätt kompetens och kan förhålla sig opartiskt. De gjorde på ett väldigt ärligt sätt en analys av att riggen fungerar optimalt. Det gick bra! Infotiv ställde de frågor som behövdes, utförde det arbete som behövdes och lämnade rapport när det behövdes, berättar Niclas Ericsson på AdaptFuture. 

En artificiell bild på en dataskärm med två mobila enheter vid sidan. En kvinna i miniatyr trycker på den vänstra mobilen.

Vill du också 
anlita Infotiv?

Vi hjälper företag att snabbt gå från koncept till färdig produkt. Vi förkortar utvecklings- och innovationsprocessen genom smarta konsulttjänster och kvalitetssäkrad spetsteknologi. Vi arbetar gärna i projekt med egna verktyg och kan leverera färdiga tekniska lösningar. Upptäck också gärna våra utbildningar som hjälper dig att utvecklas.

Har du behov av informationslösningar? 

Kontakta Elisabeth Larsen:
Telefon: +46 73 351 39 55
E-post: elisabeth.larsen@infotiv.se

Har du behov av tekniklösningar i framkant? 

Kontakta Magnus de Canesie:
Telefon: +46 76 651 11 33
E-post: magnus.de.canesie@infotiv.se

Ett personalfoto på Magnus de Canesie

Tel: +46 76 651 11 33
E-post: magnus.de.canesie@infotiv.se

Du kan även fylla i formuläret, så kontaktar vi dig så snart som möjligt.