Du är här

För fyra år sedan, Master Thesis. Idag framgångsrik konsult hos Infotiv.

För fyra år sedan gjorde Viktor Nilsson sin master thesis i samarbete med Infotiv. Idag är han konsult, scrum master och kompetensledare på samma företag – en riktigt bra start på karriären! Men också ett bra exempel på hur viktigt det är för företag att sätta kompetensfrön i fruktbar jord och odla framtidens stjärnskott.

Hej Viktor, vem är du?

– Mina vänner hade nog beskrivit mig som en glad, och kanske överoptimistisk typ. Just nu lägger jag mycket av min fritid på träning och varvar barfotalöpning med skivstångsträning på gymmet. Sen är jag väldigt matintresserad också, vilket resulterar i en hel del kreativa kaos i köket på söndagsförmiddagar (köttfärslimpa med kycklinglever är den senaste favoriten).

– Jag har haft teknik som intresse sedan jag var liten, så att ta sikte på en ingenjörsroll låg mig nära till hands. Jag tog examen 2014 och har en masterexamen i Systems, Control and Mechatronics från Chalmers.

Vad jobbar du med?

– Jag är Test Developer på Infotiv. Jag genomför nu mitt andra konsultuppdrag där jag är Scrum Master i ett team som utvecklar ett testsystem för virtuell motoroptimering. Systemet kopplar samman simulering av motor och avgasefterbehandling med en fysisk motorstyrenhet samt olika användargränssnitt för mätning, styrning och optimering. Systemet är ”state-of-the-art” inom sitt område, vilket gör teamets arbete extra utmanande.

– Innan mitt nuvarande uppdrag jobbade jag med testning och testutveckling av lågspänningssystem inom fordon. Mitt arbete täckte ett komplett system med både hård- och mjukvara. Här fick jag också djupare erfarenhet av testautomatisering.

– En mindre del av tiden jobbar jag även inhouse som Kompetensledare på Infotiv. Där är jag delaktig i att bland annat ta fram utbildningar och undersöka vilka typer av kompetens som efterfrågas av Infotivs konsulter ute hos kunderna.

Vad är det bästa med dina uppdrag?

– Jag gillar som sagt teknik och under mina uppdrag fått komma riktigt nära och gå på djupet vad gäller komplexa system. Som Test Developer har det inneburit att jag fått en otroligt spännande bredd av arbetsuppgifter, allt ifrån oscilloskopmätningar och dataanalys till testautomation och testsystemdesign.

– Det är lätt att tro att området Test är något nödvändigt ont, som måste klaras av innan en produkt är färdig men det är verkligen så mycket mer! Det handlar om att vara delaktig i arbetet för högre produktkvalitet och samarbeta med andra genom att ge en alternativ synvinkel på problem. Innan var test sista steget innan produktsläpp. Nu börjar testandet, tack vare virtuella miljöer, redan under designfasen, och på så sätt är vi i högsta grad delaktiga i designen av produkten.

Som nybakad student, har man verkligen det som krävs för att bli konsult då?

– Jag skulle säga att det passar perfekt att bli konsult direkt efter examen! För min del har Infotiv alltid inneburit en stor stöttning som ny i arbetslivet. Nätverket av kollegor har gjort att det alltid finns någon att fråga om hjälp eller bara säga hej till i korridoren.

– Konsultrollen gör också att man kan få hjälp att hitta sina styrkor i och med uppdragsbyten eller omformning av uppdrag. Att byta uppdrag ger också en fin möjlighet till att utveckla nya kompetenser. Nätverket av kollegor är också en källa till kompetensutveckling eftersom man får möjlighet att lära sig om flera olika branscher och företag.

Hur kom du i kontakt med Infotiv för första gången?

– Jag pratade med några av cheferna på CHARM (Chalmers arbetsmarknadsdagar). När jag sedan såg en annons för ett sommarjobb sökte jag det.

Fick du jobbet? 

– Ja, och sommarjobbet mynnade ut i att jag var timanställd på Infotiv under slutet av mina studier på Chalmers. Sedan tog jag och Infotiv fram en idé för ett exjobb, och via chefernas många kundkontakter fick jag möjlighet att genomföra exjobbet med en verklig fallstudie i fordonsindustrin.

Vad handlade exjobbet om?

– Jag och min kollega utförde en fallstudie på en mjukvarumodell för automatiskt helljus. Vi byggde modeller över kraven på systemet och använde ett verktyg som heter Simulink Design Verifier för att matematiskt bevisa kraven uppfylldes. En väldigt intressant typ av testning, eftersom det går att ställa krav utifrån vad man inte vill skall hända.

Vad har gjort att du trivs på Infotiv?

– Ett företag där jag fått möjlighet att utvecklas, mina chefer har alltid stöttat mig i min roll som konsult. Jag har alltid känt mig delaktig hos Infotiv. Som konsult ute hos kund betraktas jag inte bara som någon som debiterar ett visst antal timmar utan jag är även en Infotivare som kan hjälpa till att utveckla vår verksamhet.

– Det är också väldigt bra sammanhållning med kollegor, även om vi sitter på olika uppdrag och inte ses så ofta. Det är roligt att det anordnas aktiviteter som ger alla Infotivare möjligheter att träffas, såsom after work eller konferenser.

Varför har du valt att vara konsult?

 – Jag ser konsultrollen som ett sätt att enkelt få möjligheten att fortsätta utvecklas, eftersom uppdragsbyten är en naturlig del. Att applicera kunskaper från ett uppdrag på ett nytt område är en rolig utmaning! När jag sökte jobb visste jag inte exakt vad jag ville göra och som konsult behöver jag ju inte säga upp mig för att testa något nytt. Jag har också lärt mig att det spelar roll hur man jobbar, inte bara var någonstans eller med vad för något.

Hur ser dina framtidsplaner ut?

– Jag skall jobba för att utveckla min roll på Infotiv ytterligare inom två olika områden. Jag vill renodla mina uppgifter på uppdraget mot testautomation och systemutveckling, programmera mer helt enkelt. Sen vill jag även engagera mig mer i kompetensutvecklingsprojekt inhouse på Infotiv.

Vad i din utbildning har du haft mest nytta av?

– All typ av programmering. Nu jobbar jag mycket med Matlab och Simulink vilket jag även gjorde på Chalmers. Men jag skulle säga att all typ av programmering har hjälpt mig mycket, eftersom jag har med mig tankesätt och har fått öva på att läsa funktionsdokumentation och leta existerande lösningar.

– Jag har även haft mycket nytta av reglerteknik, även om jag knappt jobbat något med regulatordesign så är det väldigt nyttigt att vara bekväm med feedbackloopar och regulatorparametrar eftersom de förekommer i extremt många system.

Om du, så här i efterhand, skulle kunna ge dig själv ett tips när du gick ditt sista år på Chalmers, vad skulle det i så fall vara?

– Fundera på vad som verkligen är dina starkaste sidor och sikta mot att utnyttja dem mer och mer för varje dag som går. Var inte rädd för att uttrycka vad du är bra på och aktivt ta arbetsuppgifter där du utnyttjar dina styrkor!

Share this page